Bridgerubriek 16 januari 2021

Vandaag is de derde ronde van het online viertallentoernooi voor spelers uit het hoogste echelon van de competitie. Geon Steenbakkers en ik spelen deze ronde. Geen wekker om half acht en niet met een slaperig hoofd de auto in om op tijd in Utrecht te zijn. Tegen tienen eens voorzichtig kijken of er koffie is en dan achter de computer kruipen, want alles gebeurt tegenwoordig online.

Van het viertallentoernooi volgende week een verslag. Voor de spellen van mijn column probeer ik altijd twee spellen te vinden die een raakvlak met elkaar hebben. Twee keer 6♠, een dubbele sullige 3SA, mooi afspel (zelden) van mezelf, of een veer voor mijn partner. Dit keer was de keuze snel gemaakt. De spellen hebben zelfs meer dan twee gemeenschappelijke kenmerken.

De boeven van deze week zijn Simon de Wijs en Bauke Muller. In een van de voorronde van het OCBL toernooi maakten ze het wel heel bont:

W/NZ
H 10 7 6
H 8 5
B 8
A H 8 3
4
A B 9 8 5 3
7 6 4 3 2 V 10 9
4 2 V 9
B 10 9 7 2 6 4
V 2
A B
A H 10 9 7 6 5 3
V 5
 

Door de lange ruitenkleur die loopt, hebben NZ een mooi slem. Aan een tafel opent noord met 1♣ en na 2♠ van oost en 3 van zuid herbiedt hij 3SA. Zuid doet een invietje met 4SA en noord heeft een max en kopt binnen met 6SA. Tien slagen in de lage kleuren en de meesten kunnen nog wel twee slagen maken in harten.

Noord heeft zelfs een squeeze voor alle slagen als oost met ruiten begint, maar timet het spel verkeerd en eindigt met twaalf slagen 1440 voor NZ.

Aan de andere kant zitten De Wijs (west) en Muller en daar gaat het bieden anders. Een van de kenmerken van de Nederlandse school is dat storen van de tegenstander hoog in het vaandel staat. De Wijs is trouw aan die tactiek en opent de westhand met 2.

Diverse oudgedienden zouden zich en masse omdraaien in hun graf door de zwakke twee van west. En zelfs Simon zal beamen dat het tikje frivool is. Er zijn enkele rechtvaardigingen. Je bent niet kwetsbaar, onkwetsbaar tegenwoordig, je hebt er een evenzo fraaie tweede kleur bij en hoe minder troeven hoe eerder de buren doorbieden.

Na 2 doubleert noord en gooit Muller nog wat meer olie op het vuur met 3. Doublet hoor ik? Harten uit voor de boer, A, een kleine klaveren naar de heer en dan H verwijdert de laatste troef van oost en op de ruitenlawine gaat de leider kort en zes down. 1400 Kost dat. Helaas is doublet niet straf na 3 en zuid heeft meer oog voor zijn eigen kleur.

De sprong naar 6 is niet onredelijk. Je verwacht tegenover een informatiedoublet op een zwakke twee in harten een eenvoudig parkoers. Dat klopt ook wel. Er zijn twaalf slagen, maar de verdediging begint met schoppen naar het aas en een tweede schoppen met de eerste twee. “grzmoty“ roept de Klukowski. De Pool is niet blij dat hij down is met een ruff, terwijl 6SA dicht is.

Onze landgenoten winnen 17 imps. Succes voor de zwakke twee!

Het tweede spel:

O/NZ
V 10 6 5 4
-
A B 8 7
H 9 8 2
H 3 2
B 8 7
V B 9 5 3 10 6 4 2
9 6 2 V 10 4
5 3 V 10 6
A 9
A H 8 7
H 5 3
A B 7 4
 

Aan de ene tafel eindigen Zia en Gupta, nadat ze allebei proberen de azen te vragen, in 6♠ te spelen door zuid. Geen fraai contract, maar Zia maakt het wel. De ruitenstart gaat via de boer, de vrouw voor de heer en zuid troeft een harten in de dummy. In slag drie volgt een schoppen naar de 9 en west wint met de heer.

Ruiten is voor het aas en de leider speelt een tweede ronde troef naar het aas. Klaveren naar de heer en onder ♠V vallen gelukkig beide troeven van de verdedigers. Klaveren naar de boer lukt, waarna op de twee hoge harten de ruitenverliezers weg kunnen en zuid twaalf slagen heeft.

Een ander spel aan de andere tafel. Zuid opent daar 1♣. De Poolse klaveren toont een “gewone”1♣ opening, of een sterk spel, Omdat oost gepast heeft, weet De Wijs dat NZ minstens een manche hebben en stoort hij weer met 2.

Noord toont zijn schoppenkleur en oost steunt met 3. In de praktijk maakt zuid zich er snel vanaf door 3SA te bieden. De route via pas en dan een doublet van noord zou leiden tot vijf down en 1100 voor NZ. Er ontstaat een nieuwe regel. Na derde man, honneur op honneur wordt doubleer De Wijs vaker opgenomen in de bridgeregels.

Het verhaal kent een verrassend einde. Hoewel NZ een overdaad aan punten hebben, is 3SA nog niet gemaakt. Zuid duikt V van west en ook de tweede harten die voor de tien van oost is. De derde hartenronde wint zuid met het aas. Hij vermoedt dat de kleur 6-3 zit en zonder te hoeven raden in een van de lage kleuren kan hij met de schoppens simpel negen slagen maken.

In slag vier volgt ♠A en ♠9 volgt. Zuid duikt in de dummy, Bauke wint met de boer en speelt (grzmoty) een vierde harten voor de heer van de leider. Klukowsky speelt een klaveren naar de heer om met ♠V de tien vrij te spelen als negende slag.

Ontzet ziet de leider west de slag nemen en met de vrije harten ook de downslag cashen. Mijn Pools is niet toereikend om de woordenstroom te verstaan…

Met 6♠ in de tas en 3SA een down wint het team van Simon en Bauke opnieuw 17 imps. Twee keer 17 en twee keer 2-3, wat wil ik meer?